Nieuw op school

De afgelopen tijd heb jij ernaar toegeleefd om als docent voor de klas te staan. Je bent nieuw op school en dat is niet niks! Op deze pagina lees je hoe het kan zijn om als nieuwe collega op je werk binnen te komen. Je krijgt tips op welke manier jij de controle over jouw rol als docent kan behouden en lol zal beleven aan dit mooie vak!

Een nieuw begin, een nieuwe baan

Eindelijk is het zover. Na jarenlang studeren of hard werken heb je bewust de beslissing gemaakt om iets te gaan doen met jouw talent. Het talent om voor een groep te staan en op een leuke manier kennis over te dragen.

Het kan zijn dat je het best wel spannend vind om met je nieuwe baan te starten. Je leeft een hele tijd naar je eerste werkdag toe en ‘ineens’ is het zover. Maar let erop dat die spanning er niet voor gaat zorgen dat jij aan jouw eigen talent en kwaliteiten gaat twijfelen!. Er gaan hele scenario’s door je hoofd over hoe de klas zal gaan reageren op jou als docent en misschien ben je ook wel onzeker over wat je nieuwe collega’s van jou zullen vinden. Dit is heel normaal, maar deze spanning kan je wegnemen door te zorgen dat je goed bent voorbereid op de eerste weken.

Bron foto: Theme Blaskan WordPress
Bron foto: Theme Blaskan WordPress

Wat kan je gebeuren?

Wanneer je al dagen van tevoren zenuwachtig bent over wat anderen van je vinden en je blijft hierover maar malen, is het belangrijk om dit proces van denken te stoppen en om te keren. Dit door even wat tijd voor jezelf in te plannen. Je neemt de tijd om heel bewust alle mogelijke scenario’s die je maar kunt bedenken op te schrijven. Zoveel je kan. Daarna pak je één scenario waarvan je denkt dat het het meest onwaarschijnlijk is dat het zal gaan gebeuren. Je bedenkt feitelijke argumenten waarom je dit scenario als minst waarschijnlijk gekozen hebt. Vervolgens laat je dit scenario met rust. De volgende stap is om het scenario te kiezen waarvan de kans het grootste is dat het zo zal gaan. Noteer feitelijke argumenten waarom jij denkt dat dit scenario de waarheid zal gaan worden. Je gaat nu de rest van de voorbereiding doen met dit scenario in je achterhoofd. Uiteindelijk is er maar één scenario die de waarheid zal zijn en heb je helemaal niks aan die andere 99 scenario’s waar je al een week over na aan het denken was. Dit is dan allemaal verspilde energie. Energie die je beter had kunnen gebruiken om je lessen goed voor te bereiden!

De manier hoe anderen op jou reageren is een reactie op wat jij uitstraalt! Ben jij onzeker zullen mensen sneller over je heen lopen. Kom je nieuw binnen en heb je gelijk veel noten op je zang, zullen je collega’s zich door je geïntimideerd voelen en je misschien niet tot de groep toelaten. Dit zal niet het scenario zijn dat jij voor ogen hebt. Zorg er dus voor dat jij er over een aantal zaken nagedacht hebt.

Persoonlijk spreek ik altijd het volgende met mijzelf af:

1. Ik kleed zoals ik over wil komen, loop met mijn rug recht en kijk tijdens een gesprek de mensen recht in de ogen aan.

2. Ik ga zo snel mogelijk de namen van mijn collega’s onthouden. Dit doe ik door de naam te herhalen wanneer ze zich voorstellen.

3. Ik maak notities over wat de taken zijn van verschillende mensen, zodat ik niet constant alles hoef te vragen en weet waar ik moet zijn.

4. Ik denk na voordat ik iets zeg, maar ben wel spontaan door vragen te stellen over de werkzaamheden en interesses van mijn collega’s.

5. Ik vertel ze ook over mijn interesses, werkervaring en andere onderwerpen waar ik enthousiast over ben.

Vraag om feedback

Ik ben er van overtuigd dat ook in het onderwijs het belangrijk is om als eerste een goed contact met de collega’s te krijgen. Zij zijn degene met veel ervaring op de school en vooral in het begin zal je hun kennis en steun best wel kunnen gebruiken. Zij weten immers al precies hoe het werkt op deze school en ook al kom je van een andere school af. Elk bedrijf werkt weer anders, dus ook een school.

Tijdens mijn eerste werkweken heb ik veel feedback van mijn collega’s gevraagd. Feedback over mijn lessen, maar ook feedback over mij als persoon. Eén van de vragen die ik stelde was wat zij van mij vonden toen ik binnenkwam. De reacties waren toen erg positief! Ze legde mij uit dat ze het prettig vonden dat ik naar hun ervaringen luisterde en oprecht geïnteresseerd leek in de collega als persoon. Dit zorgde ervoor dat er al snel een vertrouwensband opgebouwd werd. Deze feedback voor jou als nieuweling erg prettig tijdens deze onzekere eerste weken.

Nu is het tijd om je op de klas te gaan richten. Wil je weten hoe jij je les voor zou kunnen bereiden? Klik dan hier!