Geen tijd om startende docenten te coachen

Iedereen heeft het wel gehoord: er is een tekort aan docenten. De leraren die starten in het onderwijs ervaren een hoge mate van werkdruk en krijgen te weinig begeleiding. De oorzaak hiervan is dat de collega’s die de begeleiding zouden moeten uitvoeren hier simpelweg geen tijd voor hebben. Ervaar jij als startende docent hetzelfde of heb jij behoefte aan extra coaching als startende docent?

Photo by rawpixel.com from Pexels
Photo by rawpixel.com from Pexels

Als ik in het nieuws lees dat leraren die klaar zijn met hun opleiding na een korte tijd in het onderwijs al vrij snel weer stoppen, ben ik daar erg teleurgesteld over. Niet over hen als persoon, maar wel over het feit dat zij niet de drive hebben kunnen vinden die ik in het onderwijs heb gevonden. De oorzaak van het missen van deze drive zoek ik maar zelden bij de leraar zelf. Eerder ben ik geneigd naar de organisatie te kijken waar ze werkzaam zijn. De wereld van het onderwijs…

Voor mij was het begin zoals bijna elke beginnende docent begint. Je komt na de zomervakantie binnen, iedereen is erg druk bezig met de voorbereiding van zijn eigen lessen en moeten daarbij nog meerder neventaken uit te voeren. Jij komt daar binnen en bent van harte welkom en als je iets vraagt krijg je ook zeker antwoord en hulp, maar echt uitgebreid de tijd om je persoonlijk te begeleiden mist vaak. Zelf heb ik dit als erg uitdagend ervaren. Ik was gewend aan kleinere groepen les te geven en nu had ik enkele dagen de tijd om mij een nieuwe omgeving eigen te maken, lessen voor te bereiden voor een nieuwe opleiding en dat voor klassen met daarin 20 tot 25 leerlingen. Ook voor mij was dat erg spannend en voelde het als in het diepe springen. Toch hou ik van dit soort uitdagingen en ben ik er vol passie en energie tegenaan gegaan. Ik ben blijven zoeken, vragen en oefenen zoveel ik kon. Helaas had ik maar enkele dagen de tijd en moest er nog veel meer geregeld worden voordat de leerlingen op de gang zouden staan.

Wat mij er doorheen geholpen heeft is de ervaring, stressbestendigheid en flexibiliteit die ik al gekregen had met mijn werk als beroepsmilitair. Daarnaast stond ik ook voor het merendeel boven de lesstof. Ik was inhoudelijk al goed voorbereid en dat scheelde een hoop tijd! De eerste lesdag begon met best wat spanning in mijn lijf. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer uit de docentenruimte liep naar het leslokaal waar ik mijn eerste les zou gaan geven. Ik wist dat ik alles al klaar had liggen en ook wist ik al precies wat ik ging zeggen en doen. Toch heb ik nog even de tijd genomen om een diepe zucht te slaken voordat ik de docentenruimte verliet. Een sprong in het diepe….ik heb gezwommen…ben bijna kopje onder gegaan…maar uiteindelijk sterker weer boven water gekomen!

En nu lees ik op zoveel plaatsen dat er zoveel docenten in opleiding zijn en docenten net gestart zijn met hun werk die stoppen vanwege de werkdruk en gebrekkige begeleiding. Ze verdrinken in hun werk, neventaken, regels en tijdsdruk. Dit levert stress op en zorgt ervoor dat ze niet de voldoening uit het werk kunnen halen waarop ze gehoopt hadden. De voldoening waardoor ik harder heb kunnen werken dan dat ik ooit gedaan heb. Tegenwoordig vertel ik iedereen dat ik nu bijna 20 jaar in dienst zit en de afgelopen jaren in het onderwijs zijn de jaren geweest dat ik het hardste heb moeten werken van allemaal! Ik heb in die jaren de werkdruk zien stijgen. Het aantal contacturen zien stijgen en het aantal uren voor begeleiding en coaching door de docent of mentor zien dalen. Terwijl daar juist de winst in te behalen is!

Ik geloof dat de docent in opleiding of de startende docent net zoveel recht heeft op individuele coaching en begeleiding als dat de leerling dat heeft. Ik hoop dat de artikelen die ik schrijf jou zullen helpen om het plezier van het onderwijs te ervaren. Mocht je op in jouw werkomgeving niet voldoende gecoacht worden, dan kan deze plek misschien die rol gedeeltelijk vervullen. Het blijkt namelijk ook dat de jongere generatie beter met de hoge werkdruk om kan gaan omdat zij zelf actief op zoek gaan naar coaching en begeleiding. Ben jij ook op die manier hier terecht gekomen?

Laat je inspireren en ga samen de strijd aan .... als je geen hulp aangeboden krijgt ga je zelf actief op zoek! Zet 'm op!