Er zijn een hoop ongewenste kittens in ons land. En ondanks dat het erg vertederend is om zo’n gelukkig nestje te zien kost het een hoop moeite om alle gevonden kittens te plaatsen. Vooral in de zomermaanden zitten de dierentehuizen vol met kittens. En dit is zo extreem dat ze vaak naar creatieve oplossingen op zoek moeten gaan om de kittens te laten socialiseren. Ze zoeken dus vrijwilligers die zo’n nestje thuis groot willen brengen. Dit kost wat werk, maar de voldoening die je ervoor terug krijgt is onvoorstelbaar! Via deze pagina kan je de belevenissen van een pleeggezin voor kittens volgen met alle leuke en soms hartverscheurende verhalen.

Wanneer de lente begint, kan je er op rekenen dat het niet lang meer duurt voordat er zwangere poezen gevonden gaan worden. Wanneer deze geen vaste verblijfplaats hebben, worden ze hopelijk naar het Dierentehuis in de buurt gebracht. Ideale situatie is dan dat de moederpoes naar een pleeggezin gaat, zodat de moeder en kittens van begin af aan gewend zijn om in een huiselijke situatie te leven. Ook worden ze dan sneller sociaal dan wanneer ze in het asiel zouden zijn.

Tegen de tijd dat het zomer is, worden er zoveel kittens bij het Dierentehuis binnengebracht, dat ze extra ruimtes vrij moeten maken in het asiel om de kittens een plek te kunnen geven. De pleeggezinnen zitten dan allemaal al overvol en doen samen met de dierenarts hun best om het kitten te socialiseren en gezond genoeg te maken om uiteindelijk geplaatst te kunnen worden.

dierentehuis 's-HertogenboschBij plaatsing komt de nieuwe eigenaar op bezoek bij het pleeggezin om te kijken naar de kittens. Het pleeggezin zorgt er samen met het asiel voor dat de kittens al hun ontwormingskuren gehad hebben, ontvlooit zijn, gechipt zijn en controles gehad hebben. Kortom dat ze gezond zijn. Mocht het nu toch gebeuren dat er een kitten ziek is of wordt, dan kunnen ze naar de dierenarts toe die met het asiel samenwerkt om hier naar te laten kijken. De eigenaren moeten bij het asiel een contract tekenen waar onder andere in staat dat ze de verantwoordelijkheid hebben om goed voor het dier te zorgen, zodat het niet nogmaals mee hoeft te maken wat ze in hun veel te jonge leventje al meegemaakt hebben. Vervolgens mogen ze de kitten ophalen bij het gastgezin en thuis gaan genieten van dit nieuwe maatje. Natuurlijk mogen ze nog wel op kosten van het asiel het kitten laten “helpen” wanneer het diertje oud genoeg is. Oud genoeg betekend in dit verhaal zo rond de zes maanden. Toch is er een langlopende discussie tussen verschillende partijen of dit niet vroeger kan. Er zijn voors en tegens. De Sophia Kattenbond is voorstander van het feit om kittens al na 8 weken te laten castreren, maar een heel aantal dierenartsen zijn hier tegen. Met als reden dat de stofwisseling dan nog niet volledig “normaal”is, dus dat de narcose gevaarlijk kan zijn. Toch is het goed dat er hierover een discussie is, want iedereen is het erover eens dat de asielen te vol zitten en dat er iets gedaan moet worden aan alle ongewenste nestjes! 

                      

Sommige mensen vinden het zielig klinken wanneer ze horen dat de dierentehuizen het beleid hebben om elke kat te laten helpen wanneer het binnenkomt. Maar wanneer de dierenthuizen die niet zouden doen, zou de situatie in ons land helemaal onhoudbaar worden. Waar ze nu al elke zomer overvol zitten, zouden ze dan de stroom kittens helemaal niet meer aankunnen….met alle gevolgen van dien.

De hoofdtaak van het dierentehuis is natuurlijk nog steeds het plaatsen van alle katten en honden die bij ze binnengebracht worden. Maar ook het weer terugbrengen van de honden en katten bij de juiste eigenaren. En ook dit kost erg veel werk. Dit werk wordt nu weer een beetje makkelijker gemaakt door de volgende beslissing van het Europees Parlement.

Honden en katten moeten voortaan verplicht een elektronische identificatie-chip krijgen. Dat vindt het Europees Parlement, dat vandaag stemde over de EU-dierenwelzijnstrategie voor 2012 tot 2015. “Met de chip kunnen eigenaren van huisdieren beter worden teruggevonden. Dit vermindert de kans op mishandeling of dumping van honden en katten,” zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. In Nederland is een elektronische chip voor honden sinds dit jaar al verplicht.

Bron: Vroegevogels.vara.nl

goin up