De Koninklijke Marine is de trots van de Nederlandse Defensie. Van vroeger af heeft Nederland al het water gebruikt om handel te plegen en de wereld te verkennen. Wat de taak is en welke eenheden bij de Marine horen lees je op deze pagina.

Samen met de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee vormt de Koninklijke Marine onze krijgsmacht. De Marine is een grote flexibele organisatie, die overal ter wereld inzetbaar is. Dit doen ze met heel veel verschillend varend en vliegend materieel. Van kleine snelle boten tot grote fregatten en onderzeeërs.

 
Bij de Nederlandse Marine werken ongeveer 10.500 mensen. Ze zijn hiermee dus niet zo groot als de Landmacht, maar zeker een organisatie die groot genoeg is om door vele buurlanden erg serieus genomen te worden. Het materieel liegt er dan ook niet om. Met verschillende fregatten, mijnenjagers, torpedowerkschepen, landingsvaartuigen, onderzeeërs etc. is de Marine een gerespecteerde partner om mee samen te mogen werken.

Koninklijke Marine

De Marine bestaat uit operationele en niet operationele eenheden. Een eenheid is operationeel wanneer het bestemd is om hun taak tijdens elke missie uit te voeren. Ze kunnen dus aangewezen worden om in welk land dan ook hun werk te doen. De Marine kent de volgende operationele eenheden:

– Netherlands Maritime Force
– Operationele schepen
– Korps Mariniers
– Helikopter-eenheden

De Koninklijke Marine heeft drie hoofdtaken:

– Zorgen voor veiligheid op zee. Niet alleen voor militaire missies, maar ook voor de burger scheepvaartroutes.

– Zorgen  voor veiligheid vanuit zee. Ze kunnen dan zorgen voor aanvoer van spullen en bijvoorbeeld voeding vanaf hun grote schepen.

– Nationale Maritieme taken. Hier moet je denken aan bepaalde kustwachttaken, search and rescue, assisteren bij explosieven opruiming op zee en assisteren met duikteams.

Het onschadelijk maken van explosieven is nog steeds een relevante taak van de marine. Er worden zowel op land als op zee nog steeds bommen uit de tweede wereldoorlog gevonden. Deze bommen zijn oud en niet meer betrouwbaar, dus worden vrijwel altijd tot ontploffing gebracht. Dit om te voorkomen dat ze onverwacht een keer ontploffen en daardoor menselijke slachtoffers maken.

Tijdens het voorbereiden van de explosie komen ook de duikers van de Marine om de hoek kijken. Waar de bemanning van het schip zorgt voor het lokaliseren van het explosief, zijn het de duikers die het explosief tot ontploffing brengen. Dit wordt heel duidelijk zichtbaar in onderstaand filmpje.

De Marine is een krijgsmachtdeel dat haar taak meestal ver vanaf Nederland uitvoert. Dit is dus het brengen van veiligheid op zee. Dit is nu heel relevant, omdat ook Nederlandse marineschepen voor de kust van Somalië piraten opgepakt hebben. De Nederlandse Mariniers die vanaf de grote schepen opereren ontvangen veel respect van andere landen over hun manier van werken. Het mag duidelijk zijn dat niet iedereen geschikt is om Marinier te worden. Er wordt zowel fysiek als mentaal het uiterste van je gevraagd. Toch is het Korps erg populair onder de jongeren en hebben ze geen problemen om het korps vol te houden. Ze werken dan ook met met het motto: Een Marinier gaat door waar anderen stoppen!

goin up