De Koninklijke Luchtmacht is een professionele organisatie, die overal ter wereld inzetbaar is. Welk materieel ze ter beschikking hebben en waar deze ingezet wordt vind u op deze pagina. Daarnaast vind je hier veel leuke informatie en mooie beelden!

De Koninklijke Luchtmacht is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Krijgsmacht. Samen met de andere drie krijgsmachtdelen zorgen zij voor de verdediging van het Nederlands grondgebied. Daarnaast staan ze constant klaar om deel te nemen aan verschillende missies…

De Luchtmacht heeft een belangrijke taak voor ons land.  Ze oefenen regelmatig in de gebieden rondom de vliegbasissen, maar hebben ook de taak om verschillende overheidsinstanties te ondersteunen. Zo helpen ze bij opsporingstaken van de politie, bij brandbestrijding, voeren ze reddingsoperaties uit op zee en staan er continue F-16 jachtvliegtuigen klaar om op te stijgen wanneer er een onbekend vliegtuig ons luchtruim binnenkomt. Dit is iets wat heel actueel kan zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika. Nederland hield er toen rekening mee dat er soortgelijke acties in Nederland voor konden komen. Vanaf het moment dat het bekend was dat het om een aanslag betrof zijn er gelijk Nederlandse F-16’s het luchtruim in te gaan om te voorkomen dat iets soortgelijks ook bij ons kon gaan gebeuren. Ook was laatst in het nieuws dat er Russische bommenwerpers zonder toestemming ons luchtruim binnenvliegen. Binnen een kwartier zijn er dan twee F-16’s in de lucht om dit toestel te escorteren.

Daarnaast is het een belangrijke taak van de Luchtmacht om deel te nemen aan missies van onze bondgenoten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de NAVO-missies. De laatste jaren heeft de luchtmacht de laatste jaren deelgenomen aan verschillende missies, bijvoorbeeld in Bosnië en Afghanistan. Momenteel zijn ze continue in het nieuws vanwege hun inzet in Noord Irak tegen de Terreurgroep Islamitische Staat (IS). De 8 ingezette F-16’s opereren vanuit veilig gebied in Jordanië en hebben op 8 oktober 2014 hun eerste vlucht uitgevoerd waarbij er ook strijders van de IS omgekomen zijn. De inzet van deze F-16’s heeft er mede voor gezorgd dat er de kans is dat er ook in Nederland aanslagen gepleegd kunnen worden. Uit voorzorg hebben alle Nederlandse militairen en douaniers opdracht gekregen om niet meer in uniform te reizen.

De Luchtmacht heeft een breed scala aan materieel om ons luchtruim te verdedigen en haar taak optimaal uit te kunnen voeren. Dit materieel bestaat uit:

– Helikopters en vliegtuigen
– Verschillende vuur- en geleide wapens.
– Verschillende voertuigen
– Demoteams

Dit materieel wordt gebruikt om de taak zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het demo team wordt gebruikt om te laten zien wat de verschillende helikopters en vliegtuigen kunnen. Dit doen ze bijvoorbeeld bij de Luchtmachtdagen die elke twee jaar georganiseerd worden.

Nu de gehele defensie moet bezuinigen, kan het niet anders dat ook de Luchtmacht zal moeten inleveren. Dit zullen ze voornamelijk merken omdat er waarschijnlijk één of meerdere luchtmachtbasissen moeten sluiten en doordat ze ook vliegend materieel af moeten stoten. Het gaat hier dan voornamelijk om de Cougar helikopter. De eerste plannen waren dat ze allemaal weg moesten, maar uiteindelijk heeft de politiek besloten om er een aantal te behouden. Dit betekend dat de teams die nodig zijn om deze kisten in de lucht te houden ook werkzaam mogen blijven bij de Luchtmacht. Het sombere is dat er dan andere mensen weg moeten gaan om toch te bezuinigen. De werkzaamheden gaan door, maar moet nu met minder personeel uitgevoerd gaan worden. Een zware uitdaging dus voor de mensen die ook na de reorganisatie over zullen blijven.

Uiteindelijk is het werk wat de Luchtmacht doet belangrijk voor elke burger die hulp nodig heeft, maar ook zeker voor elke militair die hulp nodig heeft. Denk hierbij aan de gevechtssituaties in Afghanistan, waarbij regelmatig Nederlandse militairen onder vuur genomen werden. De inzet van apaches heeft hierdoor menig militair leven gered en is daardoor onmisbaar gebleken tijdens de missies van de Nederlandse krijgsmacht. Iets wat het wederzijds respect tussen militairen van de verschillende krijgsmachtdelen heeft doen groeien.

goin up